EPIC Környezeti fizioterápia a rendelőben

Hogyan teheti fizioterápiás rendelőjét környezeti szempontból fenntarthatóbbá

 

Ezen az oldalon releváns szakirodalmat, háttérinformációkat és további részleteket talál, amelyek kibővítik az EPIC poszteren javasolt különböző cselekvési pontokat: „Hogyan teheti fizioterápiás rendelőjét környezeti szempontból fenntarthatóbbá?” Az egyes pontok a következőket találja.

(1) Az egyes pontok végrehajtására vonatkozó cselekvési pontok. Valamennyi javasolt intézkedés példaértékű, mivel mindig vannak más lehetőségek és jelentős nemzetközi/nemzeti, regionális és helyi különbségek, amelyeket figyelembe kell venni. Az emberek lakókörnyezete is eltérő, ezért azt javasoljuk, hogy mindenki mérje fel, mely intézkedések a leghatékonyabbak saját lakó- és munkakörnyezete szempontjából.

(2) Annak indokolása, hogy a javasolt intézkedések miért és hogyan járulnak hozzá a környezeti fenntarthatósághoz.

(3) Irodalmakra és forrásokra mutató hivatkozásokat. Megbízható forrásnak tekintjük azokat a szerzőket, akik elismert tudományos ismeretekre támaszkodnak, és bizonyíthatóan önállóan (pl. cégektől vagy érdekcsoportoktól függetlenül) tevékenykednek. A kereskedelmi szolgáltatók nincsenek kizárva, amennyiben önállóan dolgoznak. A nagyfokú gondosság ellenére sem tud kutatásunk felelősséget vállalni a harmadik felek által közölt információk helyességéért. Ha kétségei vannak, reméljük, tovább kutat, és tájékoztat bennünket arról, hogyan javíthatnánk az itt közzétett információkat.

A “Hogyan teheti fizioterápiás rendelőjét környezeti szempontból fenntarthatóbbá” poszter és az ezen az oldalon található további információk a németországi Health for Future keretében szervezett Fizioterapeuták a bolygó egészségéért és a Környezeti Fizioterápiás Szövetség együttműködésével jöttek létre. 

Az itt összegyűjtött példák és magyarázatok célja, hogy segítsenek Önnek célzott intézkedéseket végrehajtani praxisában (és magánéletében) fizioterápiás klinikája és praxisa környezeti fenntarthatóságának javítása érdekében. A jelenlegi éghajlati és ökológiai válságok gyors és következetes kezelésének szükségessége minden ember, intézmény és szervezet fellépését igényli, amint azt az ENSZ 2030-ig tartó időszakra vonatkozó fenntartható fejlődési céljai is körvonalazzák. A fizioterápia környezeti szempontból fenntarthatóbbá tétele kritikus fontosságú a gazdasági, társadalmi és környezeti fenntarthatóság szempontjából egyaránt. Az EPIC posztereink és a kapcsolódó háttér-információk továbbfejlesztéséhez és javításához kérjük, olvassa el az oldal alján található információkat.

1. A kibocsátások és azok csökkentési potenciáljának felmérése

A fenntartható, klímasemleges rendelő felé vezető út elején az ökológiai lábnyom, azaz a status quo elemzése áll. Jelenlegi ökológiai lábnyomának azonosítása alapján határozhatók meg azok a potenciális megtakarítások, amelyek az itt javasolt alábbi cselekvési pontok végrehajtásával járnak (2–8). Először is a CO2-egyenértékre vagy szénlábnyomra hivatkozunk, amely egy termék, személy, vállalat vagy más kibocsátásának mértéke, amelyben a különböző éghajlatkárosító anyagok (pl. metán stb.) a CO2 károsodási potenciáljává alakulnak át. 

Cselekvési pontok

A fizioterápiás rendelő aktuális kibocsátásának kiszámításához különféle platformokat használhat, többek között:

 1. Carbon Footprint Ltd. Karbonlábnyom kalkulátora
 2. The Nature Conservancy Karbonlábnyom kalkulátora 
 3. World Wide Fund lábnyomkalkulátora
 4. Global Footprint Network Ökológiai lábnyomkalkulátora 

Indoklás

A rendelő emisszió állapotának elemzésével az intézkedéseket célirányosan és hatékonyan szükséges megtervezni (CÉLOK meghatározása, „terápiás cél”) és az eredményeket bizonyítani (újraértékelés, CÉLOK – TÉNYLEGES összehasonlítás). A fennmaradó kibocsátások megfelelő intézkedésekkel kompenzálhatók, pl. faültetési tervekkel (50 fa = körülbelül 1 tonna CO2), lápok és más vizes élőhelyek újranedvesítésével vagy ipari tanúsítványokkal (pl. https://www.compensators.org/). 

Források és további információk (Jelenleg német nyelven elérhetőek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítsen nekünk angol nyelvű forrásokat hozzáadni!)

Három lépésben számíthatja ki vállalkozása CO2-kibocsátását: https://plant-values.de/3-schritte-zu-einer-co2-bilanz-im-unternehmen/8085/ 

A vállalkozások szénlábnyomának magyarázata: https://dfge.de/carbon-footprint-fuer-unternehmen/

Kiegészítő CO2 kalkulátor: https://utopia.de/ratgeber/co2-rechner-5-webseiten-mit-denen-du-deine-klimabilanz-errechnen-kannst/

2. Energiatakarékosság: villamos energia, víz, fűtés

Az energiatakarékosság egyben pénzmegtakarítást is jelent, amely gazdaságilag is előnyös a rendelője számára. Az erre irányuló intézkedések a kisebb változtatásoktól a nagyobb változtatásokig terjedhetnek (például egy meglévő rendszer fenntarthatóbb rendszerrel való felváltása). Optimalizálhat egy meglévő rendszert is a károsanyag kibocsátás csökkentése érdekében (ez egy középút). Meglehetősen kis változtatásokkal megtakarításokat érhet el! Egy átlagos németországi háztartás körülbelül 71% fűtés, 15% meleg víz és 14% egyéb villamos energia és 71% helyiségfűtés formájában fogyaszt energiát. Az alábbiakban ismertetjük a klinikák energiatakarékossági intézkedéseit 3 fő területen: villamos energia, víz és fűtés.

 

Cselekvési pontok

Elektromosság

  • Mesterséges fény helyett nappali fény
  • Kapcsolja ki az eszközöket (pl. PC, nyomtató) ahelyett, hogy készenléti állapotban tartaná őket
  • Alkalmazzon olyan konnektorokat, amelyek este kikapcsolhatók
  • Használjon energiahatékony eszközöket

Viz

  • Ügyeljen a vízfogyasztásra, különösen a meleg vízre (más termékek, pl. ruházat, élelmiszerek gyártása is sok “láthatatlan” vizet használ)

Fűtés

  • Szellőztesse a szobát naponta 3-4 alkalommal 5 percig, ahelyett, hogy az ablakokat egész nap kissé nyitva tartaná

Indoklás

Villamos energia: Bár a LED-es izzók drágábbak lehetnek, körülbelül 25-ször hosszabb ideig tartanak, mint a hagyományos izzók, és lényegesen kevesebb energiát fogyasztanak. Az elektronikus eszközök energiahatékonysági címkéi, mint például az európai energiafogyasztói címke, többek között tájékoztatást nyújtanak az energiafogyasztásról. Például egy A+++ energiahatékonysági osztályú hűtőszekrény évente körülbelül 100 kilowattórával (kWh) kevesebbet fogyaszt, mint egy A+ energiahatékonysági osztályú hűtőszekrény, amely körülbelül 40 kg-mal kevesebb CO2/év.

Víz: A melegvíz-fogyasztás igényli a legtöbb CO2-t, mivel először a vizet kell felmelegíteni, amely energiát fogyaszt, és ezért akár 4,5-szer drágább is lehet, mint a hideg víz. A vízfogyasztás körülbelül 50% -át csökkentheti víztakarékos zuhanyfejek használatával. A WC-k öblítési térfogatszabályozói szintén megtakarítást eredményeznek.

Fűtés: Az emberek gyakran túlfűtenek, vagy elfelejtik kikapcsolni a fűtést, amely túlmelegedést okoz, ezért hasznos lehet a hőmérséklet-szabályozás. A német háztartásokban évente 500 kg CO2 (kb. 150 euró) takarítható meg csak fűtéssel! A földgáz vagy a távfűtés klímabarátabb, mint az olajfűtés. Ennél is jobb alternatívák a hőszivattyúkkal és a naphő- vagy geotermikus energia felhasználásával működő “fűtőközösségek”.

 

Források és további információk

LED vs. hagyományos izzó (16. pont): https://news.climate.columbia.edu/2018/12/27/35-ways-reduce-carbon-footprint/

Európai energiacímkék

Mennyi áramot fogyaszt a hűtőszekrényem? https://www.directenergy.com/learning-center/how-much-electricity-does-my-refrigerator-use

Víztakarékosság a vállalkozások számára: https://www.waterwise.org.uk/save-water/ 

Mennyi vizet használ egy átlagos brit háztartás naponta: https://www.ccwater.org.uk/households/using-water-wisely/averagewateruse/ 

Környezetbarát fűtési rendszerek: https://friendsoftheearth.uk/climate/eco-heating-what-are-options 

  3. A hulladék csökkentése: megtakarítás, újrafelhasználás és újrafeldolgozás

  A CO2-kibocsátás csökkentésének folyamatához hasonlóan tanácsos először meghatározni, hogy hol lehetséges megtakarítás a hulladéktermelésben. A következő lépés annak áttekintése, hogy mely erőforrásokat lehetne gyakrabban használni, például újrahasznosítás vagy másodkézből vásárlás révén. Ha mégis hulladékot termel, ügyeljen a hulladékok elkülönítésére és a veszélyes hulladékok megfelelő ártalmatlanítására. Az alábbi listák néhány példát tartalmaznak, melyeket minden rendelőnek  külön-külön ki kell egészítenie.

   

  Cselekvési pontok

  Csökkentés

   • Ahol csak lehetséges, kerülni kell a műanyagokat, mind a termékekben, mind a csomagolásban. A papírmegtakarítás (pl. a digitalizáció révén) a környezetet is kíméli, egyszerűsíti a folyamatokat és pénzt takarít meg. További információkért lásd a 7. és 8. pontot.

  Újra felhasználás

   • Egyszer használatos csomagolás helyett újra felhasználhatóvcsomagolás.
   • Vásároljon újrahasznosított palackokat az alkalmazottak számára, vagy igyon csapvizet, ahol lehetséges.
   • Használjon mosható védőköpenyt magas kockázatú betegek kezelésekor.
   • A betegek hozzák magukkal saját törölközőiket/ágyneműiket, és javasolják ezek többszöri felhasználását.
   • A papírtörlők alternatívái: elektromos kézszárítók, újrahasznosított papírtörlők, törölközőtekercsek a törülközőadagolóban, vagy ami a legjobb, a turbó kézszárító.
   • Használjon (már) kinyomtatott papírt (az adatvédelem tiszteletben tartása mellett) hulladékpapírként.
   • Használjon üvegpoharat papírpoharak helyett a váróteremben.
   • Laminálja, írja alá, szkennelje be, törölje le és használja fel újra adatvédelmi irányelveit és hasonló dokumentumait.

  Újrahasznosítás

   • Biztosítson több felcímkézett gyűjtőedényt a műanyag, papír és általános hulladék elkülönítésére, valamint külön gyűjtőhelyet a veszélyes hulladékok, például akkumulátorok vagy izzók számára.

  Indoklás

  A német Brunnen eG vizsgáló ügynökség (2008) kimutatta, hogy a visszaváltható PET-palackok, amelyeket követnek a visszaváltható üvegpalackok, környezetbarátabbak, mint az eldobható PET-palackok.

  Utántöltés esetén kevesebb eldobható eszközre van szükség, amely pénzt is megtakarít.

  2014-ben a Német Környezetvédelmi Ügynökség tanulmányt készített, amely ökológiai szempontból hasonlította össze a kézszárító rendszereket. Az eredmény azt mutatta, hogy a turbó kézszárítók mutatják a legkisebb károsító hatást a környezetre.

  A hulladék megfelelő szétválasztásával az anyagok jobban újrahasznosíthatók és csökkenthető a hulladék. Az üveg és a papír könnyebben újrahasznosítható, mint a műanyag. Például magazinok, irodaszerek, kartondobozok, egészségügyi papír stb. újrahasznosított papírból előállítható. A műanyaghulladékot Németországban csak körülbelül 16%-ban lehet újrahasznosítani, világszerte pedig még ennél is kevesebbet. Ezért különösen a műanyaghulladék mennyiségét kell csökkenteni.

   

  Források és további információk

  Csökkentés, újrafelhasználás, újrahasznosítás: https://www.greenandgrowing.org/reduce-reuse-recycle-information/

  Műanyaghulladék világszerte – statisztikák és tények: https://www.statista.com/topics/5401/global-plastic-waste/#dossierKeyfigures

  74 tény az újra hasznosításól + statisztika 2021-re: https://www.rts.com/blog/recycling-facts-statistics/

  4. Környezetbarát közlekedés: ingázás, otthoni látogatások, szakmai oktatás, konferenciák

  Németország példáján keresztül a közlekedési ágazat mintegy 20%-kal (2019) járul hozzá az üvegházhatású-gázkibocsátás. A közlekedés még mindig nagyrészt saját autóval történik.

  • Németországban az utazásoknak csak 11%-a történik kerékpárral
  • Európában átlagosan csak az utazások 7,4%-ában használnak kerékpárt
  • Németországban az utazások 57%-a autóval történik
  • Németországban az autós utazások akár 50%-a 5 km-nél rövidebb, ezért olyan hatótávolságon belül van, amely gyakran kerékpárral vagy gyalog érhető el a leggyorsabban

  A környezetbarát közlekedés mellett szóló másik érv a zaj- és légszennyezettség csökkentése. Mindkettő a kardiopulmonális halálozás környezeti kockázati tényezője (2013-ban Németországban 43 500 korai halálesethez járult hozzá). Ezen az oldalon kifejtett egyéb pontokat kiegészítve, a közegészség védelme érdekében a meglévő környezeti és éghajlati változások ellenére a közlekedésben az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának azonnali és drasztikus csökkentésére van szükség.

   

  Cselekvési pontok

  • Az aktív mobilitás előmozdítása a munkába járás és az otthoni látogatások során, például a következők révén:
  • Munkavállalók ösztönzése, például a tömegközlekedés vagy a kerékpárok kopásának és elhasználódásának támogatása, vállalati kerékpárok biztosítása.
  • Közös kerékpározás az éghajlatért, mint csapatépítő tevékenység (pl. projekt.klimaretter-lebensretter.de)
  • A betegek motiválása az aktív közlekedés használatára a mindennapi életben és a rendelőbe vezető úton

   

  Indoklás

  Az olyan aktív közlekedési módok, mint a kerékpározás és a gyaloglás, a tömegközlekedéssel kombinálva több millió tonna CO2-t takaríthatnak meg. A rendszeres szabadtéri tevékenység, például állóképességi edzés formájában, kardioprotektív hatással bír és növeli az általános egészségi állapotot.  A kerékpározás 3-14 hónappal növeli a várható élettartamot, és hozzájárul a mentális egészséghez. Ily módon az aktív közlekedés segíthet csökkenteni a krónikus betegségek (az úgynevezett gyakori betegségek), például a szív- és érrendszeri betegségek, a II. típusú cukorbetegség a csontritkulás vagy az elhízás okozta korai halálozást, miközben csökkenti a közlekedés okozta zajt és légszennyezést.

  A légszennyezés és a szálló por rákkeltő. Világszerte a szív- és tüdőbetegségek vezető kockázati tényezője: a porrészecskék behatolhatnak a légutakba és a véráramba, és változásokat okozhatnak az autonóm idegrendszer aktiválásában, az endothel vazomotoros funkció csökkentésében, valamint a szisztémás gyulladás és az oxidatív stressz kiváltói. A rövid távú (néhány órától napokig) vagy a hosszú távú (több mint egy napos) expozíciótól függően gyermekeknél fokozott a hörghurut tüneteinek, felnőtteknél a krónikus hörghurutnak, az asztmás rohamoknak és a szív- és érrendszeri problémáknak a kockázata. A legrosszabb esetben kórházi felvétel történhet az intenzív osztályra.

   

  Források és további információk

  2017. évi globális mobilitási jelentés: https://openknowledge.worldbank.org/bitstream/handle/10986/28542/120500.pdf?sequence=6

  5. Fenntartható munkaruházat, klinikai és terápiás eszközök

  Új vásárlások esetén előnyben kell részesíteni a megbízható kereskedelemből származó termékeket, vagy olyan vállalatokat kell választani, amelyek környezetbarát módon termelnek. Javasoljuk a regionális vásárlást a szállítási távolságok csökkentése érdekében.

   

  Cselekvési pontok

  • Vásárláskor keressen fenntartható termékcímkéket és csomagolásokat.
  • Állapodjanak meg abban, hogy csapatként műanyagmentes ruházatot viselnek (az úgynevezett funkcionális ruházat helyett).
  • Ne vásároljon új teniszlabdákat, hanem kérjen régi/játékos labdákat a sportkluboktól (általában ajándékba adják).
  • Amennyire csak lehetséges, terápiás eszközöket használja, például saját testét, mindennapi tárgyait vagy a környezetet.
  • Keressen időtálló termékeket újrahasznosított műanyagból vagy fenntarthatóbb nyersanyagokat (pl. parafa és fa).
  • Az eszközök kiválasztásakor számos dolgot is figyelembe vehet (lásd a 8. pontot). Itt dönthet úgy is, hogy használt eszközt vásárol.

  Indoklás

  A  Partnership for Sustainable Textiles  – Partnerség a Fenntartható Textíliákért – 2014 óta törekszik a textilgyártás javítására mind társadalmi, mind ökológiai szempontból. A német kormány vállalatokkal, nem kormányzati szervezetekkel és szakszervezetekkel működik együtt a fenntartható termelés elérése érdekében. Ez azt jelenti, hogy a termelés gyermekmunka, a munkavállalók kizsákmányolása és a környezetre káros vegyi anyagok használata nélkül történik.

  Termékcímkéket és tanusítványokat fejlesztettek ki a fenntartható textíliák azonosítására, például:

  Ha többet dolgozik terápiás eszközök nélkül, az lehetővé teszi a betegek számára, hogy otthon végezzenek gyakorlatokat anélkül, hogy felszerelést (pl. gumiszalagokat) kellene vásárolniuk.

  A környezeti szempontok mellett a bútorok és lakberendezési tárgyak is hatással vannak a beltéri levegőre, így a munkavállalók és a betegek egészségére is. Olyan tünetek, mint a fáradtság és fejfájás vagy szemirritáció jelentkezhetnek az elégtelen beltéri levegőminőség következtében. Németországban van egy speciális “Golden M” pecsét a bútorok számára. Az ilyen pecséttel ellátott bútorok minőségbiztosításnak vannak alávetve az egészségmegfelelőség szempontjából, és biztonságosnak, stabilnak és jól elkészítettnek kell lenniük: www.dgm-moebel.de/das-goldene-m.html 

  Források és további információk (Jelenleg német nyelven elérhetőek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítsen nekünk angol nyelvű forrásokat hozzáadni!)

  6. Fenntarthatósági partnerekkel való együttműködés: biztosítótársaságokkal, bankokkal, villamosenergia-szolgáltatókkal és másokkalnd others

  Az energiaszektor és más nagy iparágak óriási szerepe miatt a mai társadalmi és környezeti válságokban, valamint a banki, biztosítási és hasonló szektorokkal való kapcsolatuk miatt az értékesítés és a partnerekkel való együttműködés jelentős szerepet kap a fizioterápiás rendelők fenntarthatóbbá tételéhez.

  Cselekvési pontok

  • Válassza ki a villamosenergia-szolgáltatókat a fenntarthatósági kritériumok alapján
  • Együttműködés olyan biztosítótársaságokkal és bankokkal, amelyek prioritásként kezelik a fenntarthatóságot

  Indoklás

  Energiaszolgáltatók és egyéb partnerek

  A biztosítótársaságok és bankok mellett más partnereket is figyelembe kell venni a fenntarthatóság növelése érdekében. Ezek a partnerek lehetnek például számlázási szolgáltatók, adótanácsadók, szolgáltatók vagy villamosenergia-szolgáltatók. Annak érdekében, hogy az új partnereket vagy vállalatokat is ellenőrizni lehessen a fenntarthatóság szempontjából, hasznos utánajárni, hogy a vállalat figyelembe veszi-e a fenntarthatóság “három pillérét” (ökológia + társadalom + gazdaság) vállalati politikájában és kultúrájában, vagy a vállalatvezetés az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának felé irányul. Példa zöld villamos energiára: A zöld villamos energia használata a kórházakban akár a kibocsátás 72%-át is megtakaríthatja. Mivel a “zöld villamos energia” kifejezés nem védett, ajánlott tanúsított címkével (Eco Top Ten, Ok-Power-Label, Grüner-Strom-Label) rendelkező villamosenergia-szolgáltatókat használni, vagy a Robin Wood/ wirklich-grün.de (Németországban) vagy a green-e.org (nemzetközi) rendszeren keresztül elvégezni az értékelést.

  Fenntartható biztosítótársaságok és banki szolgáltatások

  A fenntartható biztosítótársaságokat és bankokat az jellemzi, hogy tőkéjüket ESG (Environmental Social Governance) kritériumok szerint fektetik be. Ez azt jelenti, hogy pénzüket kizárólag etikailag és ökológiailag elfogadható vállalatokba fektetik, és így támogatják a fenntartható fejlődést és a társadalmi projekteket. Ezért nem fektetnek be olyan projektekbe vagy vállalatokba, amelyek például lefékezik az energetikai átállást, megsértik az emberi jogokat, pusztítják a környezetet, állatkísérleteket vagy géntechnológiát végeznek. Meg kell azonban jegyezni, hogy minden banknak saját kizárási kritériumai vannak a befektetésekre vonatkozóan. Ezek megtalálhatók az adott vállalat honlapján. A fenntartható bankok közé tartozik például a GLS Bank, az EthikBank, a Triodos Bank és a Tomorrow bank.

  Források és további információk

  Green-e. (o.J). Keressen Green-e tanúsítvánnyal rendelkező energiaszolgáltatókat. https://www.green-e.org/certified-resources 

  7. Tudatos papírhasználat

  A papírfelhasználás csökkentése továbbra is fontos környezetvédelmi intézkedés számos okból, beleértve az erdők megőrzését és a globális papíripar általános lábnyomának csökkentését. Az általános elképzelés érdekében érdemes megjegyezni, hogy 10 lap normál papír 100 g fát, 2,6 l vizet, 0,5 kW / h villamos energiát fogyaszt és 100 g CO2-t termel, és 10 lap újrahasznosított papír: 100 g papírhulladék, 1,0 l víz, 0,2 kW / h áram, 80g CO2 (forrás: papiernetz.de)

   

  Cselekvési pontok

  A papír sok helyen megtakarítható. Alapvetően egyszerű: Amikor papírt látsz vagy veszel fel, kérdezd meg magadtól: “Szükség van erre?” Ha van (ökológiaibb) alternatíva: nem! Manapság az alternatíva gyakran a digitális megoldásokban rejlik. De itt is óvatosságra intünk (lásd az alábbi 8. pontot). Néhány konkrétabb ötlet lehet a következő:

  • Digitális időpontszervezés (lehetővé teszi a betegek számára, hogy online időpontot foglaljanak)
  • Digitális ügyintézés (nincs több papír és karton mappa)
  • Csak azt nyomtassa ki, ami feltétlenül szükséges
  • Használjon újrahasznosított papírt (a WC-ben is), kerülje a konyhai tekercseket (használjon rongyokat)
  • Az egyik oldalára nyomtatott papírt használjon indigóként
  • Digitális betegdossziék
  • Használjon meleg levegős szárítót papírtörlő helyett
  • A szórólapok, brosúrák és közvetlen levelek több mint 95% -a olvasatlanul végzi a szemétben. Ehelyett használjon digitális médiát az ügyfelekkel való kapcsolattartáshoz.
  • Csak akkor használjon levélpostát, ha feltétlenül szükséges. Keressen digitális alternatívákat (pl. kapcsolattartás betegekkel, üzleti partnerekkel, orvosokkal), többek között e-mailben vagy üzenetküldőn keresztül.
  • Papír edények helyett poharak és kerámiák.

  Indoklás

  Végső cél, a papírmentesség. Erre vonatkozó ötletek már régóta léteznek. A papírhasználat gyakran több időt vesz igénybe, mint más megoldások (DtschÄrztebl, 2011). Ha például a digitális időponttervező össze van kapcsolva a beteg e-mail címével, a beteg automatikusan kap egy időpont-emlékeztetőt e-mailben (vagy alternatívaként a mobiltelefonon. Számos fodrásznál történő online időpontfoglalás így működik. Miért nem hagyja, hogy a betegek maguk foglalják le online az időpontjukat? Számos orvosi rendelő és néhány fizioterápiás rendelő felkínálja már ezt a lehetőséget. A nem digitális megoldások továbbra is felajánlhatók azoknak a betegeknek, akik nem használnak digitális eszközöket.

  Források és további információk (Jelenleg német nyelven elérhetőek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítsen nekünk angol nyelvű forrásokat hozzáadni!)

  8. Digitalizáció: A hardver, a szoftver, a digitális betegdossziék és a kommunikáció fenntartható használata

  A digitalizáció lehetőségeket és kockázatokat kínál a környezet számára. Segíthet az erőforrások megőrzésében és a folyamatok hatékonyabbá és/vagy eredményesebbé tételében. A digitalizáció azonban erőforrásokat is felhasznál (pl. ritkaföldfémeket), elősegíti a kizsákmányolást és a társadalmi egyenlőtlenségeket (pl. munkakörülmények az afrikai, ázsiai és dél-amerikai bányákban), a termelés szennyezi a környezetet, az üzemeltetés és az ártalmatlanítás során pedig jelentős CO2-egyenértéknek megfelelő lábnyommal rendelkezik.

   

  Cselekvési pontok

  1. A betegadatok digitális kezelése, kommunikáció a betegekkel és a partnerekkel
  2. Fenntartható hardver és szoftver
  3. Fenntartható böngészők és keresőmotorok
  4. Fenntartható webtárhely

  Indoklás

  1. A betegadatok digitális kezelése, valamint kommunikáció a betegekkel és a partnerekkel

  A betegadatokat, leleteket és terápiás dokumentációkat, valamint egyéb dokumentumokat (MRI-k, terápiás jelentések stb.) tartalmazó, kezdetben belső digitális betegfájl helyet takarít meg, mivel nincs szükség iratszekrényekre. Praktikus, mert minden gyorsan megtalálható, könnyen kezelhető és összekapcsolható a számlázási eszközökkel. Ez papírt és “papírmunkát” takarít meg.

  Számos digitális megoldás szolgáltatója létezik, amelyek könnyen megtalálhatók internetes kereséssel. Sajnos kutatásunk során nem találtunk semmilyen információt a fenntarthatóságról a termékfejlesztésben. Ha konkrétan saját szolgáltatóját kérdezi, az is változtathat működésben.

  A legjobb, ha a betegadatokról közvetlenül a létesítmény biztonságos szerverén készül biztonsági másolat -nem pedig felhőben, például a szolgáltatónál-, mivel a helyi tárolás sokkal energiahatékonyabb.

  Németországban az elektronikus betegnyilvántartás (ePA) a kinevezési ellátásról és szolgáltatásról szóló törvény (TVSG) értelmében a betegellátás intézményközi (külső) interfészeként működik. Hogy ez mit jelent a fizioterápia szempontjából, azt a VDB szakmai szövetség foglalta össze: https://vdb-physio.de/aus-der-therapie-und-praxis/die-elektronische-patientenakte/. Ahol csak lehetséges, át kell állni a digitális kommunikációra. A digitális megoldások (pl. levelezőlisták) ma már marketing célból is elérhetők az ügyfelekkel való kapcsolatfelvételhez.

  De légy tudatában! A digitális kommunikáció is szennyezi a környezetet: pl. 4–50g CO2 e-mailenként, a használt szerverektől, az adatmellékletek, logók stb. mennyiségétől függően (lásd pl. https://oliverbrux.de/blog/der-co2-fussabdruck-von-e-mails). Általában az alapelv itt is érvényes: az általános használat csökkentése az elsődleges választás! Mindennek, ami az interneten keresztül fut, ökológiai lábnyoma van (pl. felhők, streaming, levelek, banki tranzakciók, PC stb. használata általában). Minél nagyobb az adatmennyiség és a biztonsági szabványok, annál több energiát fogyasztanak.

  2. Fenntartható hardver és szoftver

  Ez itt egy kicsit kezd bonyolulttá válni. A digitális végberendezések számtalan alkatrészből állnak, amelyek a világ minden tájáról származnak a nyersanyagok kitermelésétől a végső gyártásig, így a fenntarthatóság szinte lehetetlen ellenőrizni.

  A szoftver sok energiát fogyaszt a gyártás, a frissítések és a használat során is. Itt is érdemes figyelmesnek lenni, mert gyakran több szoftverszolgáltató kínál megoldásokat egy alkalmazáshoz.

  A bonyolultság ellenére van néhány alternatíva. Okostelefonok esetén érdemes megnézni az olyan lehetőségeket, mint a Fairphone vagy a Shiftphone. A használt eszközök szintén szóba jöhetnek. Ezek az eszközök jól felújíthatók, korszerűsíthetők, mindenekelőtt olcsók, és garanciával rendelkeznek, így pénzt, erőforrásokat, energiát és hulladékot takarítanak meg egyszerre (pl. www.refurbed.de/).

  3. Fenntartható böngészők és keresőmotorok

  Még akkor is, ha az interneten keres, tehet valami jót a környezetért, mert minden keresés és lekérdezés jelentős energiát fogyaszt, mivel több ezer szerver aktív az eredmények megjelenítéséhez. A fenntarthatóság iránt elkötelezett keresőmotorok keresési eredményei semmivel sem rosszabbak, mint amikor a Google-on keresünk, és gyakran felelősségteljesebben kezelik személyes adatainkat. Példák a fenntartható böngészésre:

  • Ecosia (zöld villamos energia, faültetés a CO2 kompenzáció érdekében)
  • Ekoru (csak vízenergiát használ és támogatja az óceán megtisztítását)
  • Gexsi (zöld villamos energia, elősegíti a társadalmi beruházásokat)
  • Lilo (klímakompenzáció éstársdalmi projektek támogatása – szabadon választható az ügyfelek számára).

  4. Fenntartható webtárhely

  A saját honlap jelentős ökológiai lábnyommal járhat, ugyanakkor van egy másik lehetőség is. Vannak fenntartható szolgáltatók, akik például a szerverek hatalmas hulladékhőjét vízmelegítésre vagy irodák, lakások, üvegházak fűtésére vagy villamos energia visszanyerésére használják és zöld villamos energiát is használnak, hogy ellensúlyozzák saját lábnyomukat. Egyszerűen költözhet a kezdőlapjával, és sokkal egyszerűbb, mint új lakásba vagy klinikára költözni. A webhely szén-dioxid-kibocsátásának becsléséhez megtekintheti https://www.websitecarbon.com/ or https://www.wholegraindigital.com/digitaldeclutter/.

  És végül:

  A digitális lábnyom csökkentése nemcsak az Ön és családja, barátai, ismerősei, kollégái stb. magánéletét védi, hanem a környezetet is. Az adatok alapvetően villamos energiát fogyasztanak (termeléshez, tároláshoz, biztonsági mentéshez, szállításhoz). Minél kevesebb adat van a “hálózatban”, annál jobb. A legfontosabb dolog az, hogy kritikusan megkérdőjelezzük saját digitális fogyasztási szokásainkat, mely gyakran összefügg az internet működésével kapcsolatos ismeretek hiányával. Jó néhány dolog rendelkezésre áll, hogy fenntarthatóbbá váljunk ezen a területen. Például, (a) ha csak a szükséges cookie-kat eltávolítja a weboldalakról, energiát takarít meg. Minden süti mozgásba hozza az áramfogyasztó szervereket, (b)offline térképeket is használhat a navigációs rendszerén. Az élő útválasztás segítségével, pl. a Google Maps, sok energiát fogyaszt, (c) saját betöltés streaming helyett: A streaming sok energiát fogyaszt!

  Források és további információk (Jelenleg német nyelven elérhetőek. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, és segítsen nekünk angol nyelvű forrásokat hozzáadni!)

  Lemaradtunk valamiről?

  Tájékoztasson olyan okokról, tényezőkről, amelyek miatt a fizioterápia jó az egészségünknek és a környezetünknek!

  A környezeti fizioterápia még nagyon fiatal kutatási, oktatási és gyakorlati terület, sok minden vár még tesztelésre, kipróbálásra és továbbfejlesztésre. Reméljük, hogy támogatni fogja EPIC plakátjainkat és a klinikai gyakorlathoz kapcsolódó forrásaink folyamatos finomítását. Többféle támogatásra van szükség, gyakorlatilag azonnal:

  1. Szükségünk van a rendelkezése álló poszterek és segédanyagok fordítására és kontextus szerinti adaptálására a lehető legtöbb nyelvre. Ha idejét és erejét felajánlja erre a célra, kérjük, vegye fel a kapcsolatot az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével.

  2. Nagyra értékelnénk a meglévő plakátokkal kapcsolatos visszajelzéseit, új javaslatok hozzáadását, a meglévők javítását, valamint a javaslataink alátámasztására szolgáló bizonyítékok további megerősítését. Az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével tudassa velünk, mely javaslatok helytállóak, melyeket nehéz átültetni a gyakorlatba, hogyan tudnánk célzottabban formálni a plakátokat és egyéb ajánlásokat az Ön konkrét kontextusához.  Tudassa velünk mindazt, amit szívesen megemlítene.

  3. Önkéntes csapatot keresünk egy újabb EPIC plakát elkészítéséhez. Ha érdekelné a lehetőség, kérjük vegye fel a kapcsolatot az alábbi kapcsolatfelvételi űrlap segítségével.

  Köszönet a támogatásáért!  🌍 🌏 🌎 🚑  #EnviroPT

  Magyar fordítás: Dr Ágnes Mayer, Dr Ágnes Erzsébet Hojcska és Edina Földvárszki

  Keen to support the further development of our EPIC Posters? We would love to hear from you here!

  9 + 7 =